Experiment i praktiskt grupphat

An article worth reading, and an issue to think about. Sorry it’s in Swedish but try google translate and see what comes up 😉

Som människor har vi en nedärv biologisk benägenhet att tänka i kategorier. Den gör det lättare att ta sig fram i ett komplext samhälle och knyta band för överlevnad med närstående. Men samma instinkt, samma kategorisering i ”vi” och ”dom”, stimulerar också misstänksamhet mot dem som befinner sig utanför våra inre cirklar.

Ett angränsade ämne rör livschanser och hur dessa fördelas. Sverige har en alarmerande hög ungdomsarbetslöshet (22,9 procent i december). Rimligtvis är det en avgörande rättvisefråga att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och reda ut varför den svenska skolan – som borde vara det mest kraftfulla verktyget för jämlikhet – inte lyckas bättre med att rusta dagens unga för vuxenlivet.

Här håller det på att växa fram en farlig klyfta i det svenska samhället mellan dem som har en god utbildning och dem som inte ens kan läsa, skriva eller räkna när de lämnat grundskolan. Haken är bara att klassretorikens enkla kategorisering inte duger för den som söker förståelse och lösningar.

”Överklassafarin”, å sin sida, har inte ens ambitionen att angripa denna typ av samhällsproblem. Förra helgens övning hade tvärtom det uttalade syftet att så split mellan människor och ska därför ses för vad den var – ett farligt experiment i praktiskt grupphat.

 

Läs hela artikeln här >>

/Jo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s