Mao Tse Tung Red Lights

Det är morgon. Det är lugnet före stormen. Alla står stilla. Någon tittar på klockan, en annan petar naglarna. Man skulle utan problem kunna ha ett stilla samtal med någon bredvid sig. Morgonlugnet och den relativa svalkan hänger fortfarande kvar. Har jag otur måste jag stå här i 90 sekunder. Det är så länge det är rött. Men det är ju i alla fall lugnt, än så länge…

En röda tavla visar sekunderna som är kvar. De flesta respekterar att det är rött. Vissa utnyttjar en “lucka” vid ungefär 55 sekunder kvar då de fatalistiskt kastar sig ut i korsningen och smiter mellan korsande bilar, motos, tuk-tuks och fotgängare.

Det är 17 sekunder kvar. Den ena efter den andra startar åter sin moto som fått vila en dryg minut.

15 sekunder kvar och varvtalen börjar höras från flera håll.

8-9 sekunder och de första börjar tränga sig ut i korsningen där korsande trafik fortfarande regerar. Det blir en strid om färdriktningen genom korsningen.

2-3 sekunder kvar och den tidigare så lugna samlingen fordon förvandlas till en ilsken bisvärm som med ett vrål av automatväxlade fyrtaktare ger sig iväg över Mao Tse Tung Blvd., erövrar färdriktningen i korsningen och sätter kurs söderut på Monivong Blvd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s