Världens varmaste land

Nej Kambodja kanske inte är världens varmaste land. Kanske inte ens på en topp 10 placering om man räknar in den kalla vintern – också känd som regnsäsongen – då temperaturen kan krypa under 20 grader och befolkningen likt bistra nordbor huttrar i kylan och undrar varför de inte valt att bo på ett varmare ställe. Kambodja kan vara ett ganska svalt och “ovarmt” land… men, det är helt klart också ett väldigt “okallt” land för att nyttja “nyspråk” a’la 1984.

Nej Kambodja är nog inte världens varmaste land, men det är definitivt inte heller världens kallaste; långt därifrån. Just nu är det vår. Vår. I Sverige hade det betytt fågelsång, tö-blöta gräsmattor, några få plusgrader under morgontimmarna som stiger till tvåsiffrigt när solen släpar sig över horisonten. I Sverige hade det betytt glädje för de allra flesta. Ett slut på mörkret, ljusare och varmare tiders ankomst. Jag anar att läsare i Sverige känner igen sig (?).

Här kvittrar förvisso fåglarna muntert, de få gräsmattor som finns kan vara blöta men det beror snarare på (över)bevattning än snösmältning. I Kambodja är vårens final – sommaren och torrperioden – något som många bävar inför och med tanke på att det redan nu – under våren – är dryga 30 grader i skuggan är det väl förståeligt.

När jag var här förra året hade jag glädjen – och oturen – att lämna landet de första dagarna i April. Det hade då varit omkring 45-46 grader i skuggan de sista veckorna och det är väl överflödigt att påpeka att man under soltimmarna inte orkade göra särskilt mycket mer än ligga på rygg, stilla gungande i en hängmatta drömskt längtande efter en svalkande vindpust. Av den anledningen var det väldigt skönt att lämna Kambodja i April 2010 men samtidigt gick det Kambodjanska nyåret mig ur händerna med mindre än två veckors marginal. Det kommer inte hända i år; 2011. Det ska bli riktigt skoj… men det kommer också bli grymt hett.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s